Vizibilitate – brackets-ii metalici sunt cei mai vizibili; brackets-ii fizionomici sunt mai putin vizibili, dar si ei se pot observa din apropiere.
Rezistenta – brackets-ii metalici sunt cei mai rezistenti; brackets-ii fizionomici sunt casanti. La muscarea cu putere a unui aliment dur bracketul metalic se desprinde de pe dinte sau rezista , bracketul fizionomic ramane lipit, dar se fractureaza o bucata din el. In ambele cazuri bracketul trebuie schimbat.
Forta de adeziune la smalt – brackets-ii fizionomici stau cel mai bine lipiti pe smalt. Acest lucru poate fi un inconvenient in sedinta de indepartare a aparatului sau in cazul necesitatii recolarii unui bracket. Forta necesara dezlipirii lor este mai mare decat pentru un bracket metalic si poate genera un disconfort dentar. Exista riscul fisurarii sau fracturarii smaltului la dintii cu probleme preexistente sau cu obturatii voluminoase. Brackets-ii se dezlipesc de pe dinte cu un cleste special.
Eficienta tratamentului – ambele tipuri de brackets rezolva necesitatile tratamentului ortodontic. Forta de frecare dintre arc si bracket-ul fizionomic este mai mare decat cea dintre arc si bracket-ul metalic ceea ce se traduce printr-o durata de tratament mai mare, dar nu in mod semnificativ.
Volum – bracketii fizionomici sunt mai voluminosi decat cei metalici, dar diferenta nu este deranjanta, iar aspectul lor compenseaza acest “dezavantaj”.