NECESITATEA SUPRAVEGHERII ORTODONTICE LA COPII
Primul control ortodontic ar trebui facut la varsta de 5 ani, chiar daca dantura copilului “arata bine”. La acest control puteti primi sfaturi valoroase referitor la ceea ce trebuie sa urmariti la copilul dumneavoastra. Uneori pot sa existe probleme nesesizabile de catre parinte. Copilul intra intr-un proces de crestere, de schimbari permanente. O supraveghere ortodontica poate dirija acest proces astfel incat un organism sanatos sa se poata dezvolta la potentialul maxim fara incidente. Medicul ortodont analizeaza aspectul dintilor, pozitia lor unul fata de celalalt, pozitionarea lor pe oasele maxilare, evalueaza cresterea oaselor maxilare si aspectul facial in ansamblu. O problema ortodontica inseamna mai mult decat dinti iesiti “stramb” (pozitionati incorect, malpozitionati). Ortodontia este interesata si de ocluzie (muscatura) si de cresterea si dezvoltarea oaselor fetei si de aspectul facial si de zambet.
Supravegherea ortodontica presupune prezentarea la control ortodontic la un intreval de 3-6 luni in functie de necesitati.
In jurul varstei de 6 ani incep sa apara primii dinti definitivi. Cad incisivii de lapte si cresc cei definitivi, iar in spatele tuturor dintilor de lapte apar pe arcada primii molari definitivi. Acesti molari nu au un predecesor de lapte, deci nu este nevoie sa “cada” nimic pentru aparitia lor. Deseori ei sunt confundati din acest motiv cu dinti “care se vor schimba”, iar carierea lor este ignorata. Se ajunge din aceasta cauza din pacate la pierderea lor prematura de pe arcada, ei fiind diagnosticati de catre medicul stomatolog intr-un stadiu tardiv. Acesti primi molari definitivi (molarul unu sau molarul de 6 ani) au un rol extrem de important in ocluzie (muscatura).
In timpul dezvoltarii osoase si dentare pot sa apara probleme pe care parintele sa nu le observe sau sa nu le catalogheze ca fiind anormale: ocluzia deschisa, ocluzia inversa frontala sau laterala.
In timpul cresterii se pot instala obiceiuri vicioase care perturba dezvoltarea armonioasa a maxilarelor si eruptia dentara: respiratia orala, sugerea degetului, interpunerea de obiecte intre dinti, interpunerea limbii sau a buzei intre dinti. Supravegherea ortodontica poate detecta din timp aceste obiceiuri astfel incat ele sa inceteze inainte de a produce alterari semnificative la nivel oral.
Caria dintilor temporari trebuie tratata inca de la primele semne. Un dinte de lapte trebuie sa existe pe arcada intreg si de preferat sanatos pana in momentul inlocuirii cu dintele definitiv. Daca un dinte de lapte este extras sau este afectat de carie si netratat corespunzator cu mai mult de 6 luni inainte de exfolierea lui normala, apar probleme. Spatiul gol aparut in arcada incepe sa se micsoreze prin migrarea dintilor adiacenti. Cand dintele devinitiv va fi pregatit sa erupa intraoral, spatiul necesar lui va fi deja mult pensat, iar dintele va iesi malpozitionat – “stramb”. Supravegherea ortodontica poate detecta din timp acest tip de problema. Daca dintele temporar nu mai poate fi mentinut pe arcada din diverse motive, medicul ortodont va aplica in locul gol un mentinator de spatiu care va asigura locul corect al viitorului dinte definitiv.
O alta cauza a dintilor malpozitionati la varsta adolescentei/adultului o reprezinta o “nepotrivire” intre perimetrul osos disponibil genetic (vorbim de un os care s-a dezvoltat fara piedici) si latimea dintilor stabilita tot genetic – dizarmonia dentomaxilara. Forma si volumul unui dinte pot fi vazute pe radiografie inainte ca acesta sa apara intraoral. Coroana unui dinte nu mai creste dupa eruptie. Daca in timpul suprevegherii ortodontice se observa dizarmonia, se poate recurge la tratamentul extractiilor seriate si ghidarii eruptiei dentare. Acest tratament duce la o dantura definitiva satisfacator aranjata astfel incat tratamentul ortodontic cu aparat fix brackets, daca mai este necesar, va fi usor si de scurta durata.
Extractia seriata