TRATAMENTUL ORTODONTIC CU APARAT FIX – BRACKETS – OUT

 

Tratamentul ortodontic  are ca scop:

  • corectarea anomaliei dento maxilare si
  • obtinerea unui rezultat
    • estetic (atat al dintilor, al zambetului cat si al fetei),
    • functional (o ocluzie -muscatura-  corecta, respiratie, fonatie, deglutitie)
    • stabil in timp (pozitie dentara si ocluzie corecta care sa ramana la fel un timp indelungat).

Tratamentul ortodontic cu aparat fix – brackets:

  • este de lunga durata, in medie doi ani jumatate
  • implica respectarea unor indicatii legate de IGIENA, ALIMENTATIE, PROGRAMARI
  • presupune doua etape principale.

Durata tratamentului poate varia in functie de gravitatea initiala a anomaliei, reactivitatea organismului, respectarea indicatiilor si a programarilor.

IGIENA trebuie intretinuta in permanenta. Pe langa peria normala de dinti este necesara si o periuta interdentara care usureaza indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene. Tehnica periajului corect este demonstrata in sedinta de aplicare a aparatului si poate fi reamintita la nevoie. Folosirea unei ape de gura este de asemenea de ajutor. Mentinerea unei igiene orale corecte este esentiala pentru reusita tratamentului ortodontic.  Acumularea de placa bacteriana duce intr-o prima faza la afectarea gingiei. Aceasta devine rosie, sangereaza usor si in final creste in volum generand un aspect estetic neplacut. Persistenta gingiei inflamate duce la progresia infectiei catre osul din jurul dintelui punand in pericol sanatatea acestuia. Deplasarile dentare prin gingia si osul bolnav sunt lente  si riscante.  Stagnarea placii bacteriene pe dinte declanseaza de asemenea demineralizarea smaltului. Initial apare pata alba (white spot), fara pierdere de substanta dentara, apoi cavitatea carioasa. La fiecare sedinta de activare a aparatului se verifica statusul igienei dentare. Daca igiena este deficitara, se reiau indrumarile si demonstratia de periaj si se arata intraoral locurile incorect curatate. Avertizarile de igiena nesatisfacatoare sunt notate in fisa. Daca realizarea unui periaj eficient este imposibila sau inconstanta punand astfel in pericol sanatatea si integritatea structurilor dentare, medicul va recurge la indepartarea aparatului dentar inainte de finalizarea tratamentului intrucat riscul in aceste conditii devine mai mare decat beneficiul.

In ceea ce priveste ALIMENTATIA, trebuie evitate alimentele dure, lipicioase si muscarea cu dintii din fata a fructelor (mere, piersici, pere etc). Consumul necontrolat de dulciuri si bauturi indulcite si carbogazoase creste riscul aparitiei cariilor. Este bine sa se evite caramelele, guma de mestecat, crantanitul bomboanelor tari, covrigii uscati, painea prajita/uscata (bake-rolls, maretti, etc), pop-corn-ul. Atentie la maslinele cu samburi, la semintele de dovleac/floarea soarelui in coaja si la nuci, alune, migdale (acestea pot fi consumate daca au fost in prealabil zdrobite sau inmuiate). Nerespectarea indicatiilor de alimentatie poate duce la deteriorari ale aparatului, sedintele de reparare a acestuia generand costuri financiare si de timp.

 

PROGRAMARILE  vor fi facute la 4-8 saptamani in functie de etapa de tratament si de cerintele specifice. Neprezentarea la programari si cresterea duratei scurse intre programari duce per total la lungirea timpului de tratament. Programarile vor fi facute de comun acord respectand atat programul pacientului cat si orarul medicului si al cabinetului. Daca nu puteti ajunge la o programare este bine sa anuntati in prealabil cu cel putin o zi inainte pentru a putea reconfigura programul si a putea aloca intervalul orar altui pacient. Anuntarea anularii in ziua programarii sau neprezentarea la programare genereaza un timp nefolosit pentru cabinet si pentru medic si refuza accesul la tratament al altui pacient. Prezentarea inconstanta la programari compromite calitatea tratamentului ortodontic.

 

Aparatul fix (brackets) se va aplica mai intai la una din arcade (dintii superiori sau inferiori), iar dupa cateva luni la cealalta arcada. In sedintele urmatoare se schimba arcurile (cele care deplaseaza dintii in directia dorita) si se realizeaza diferite proceduri necesare tratamentului. Intr-o prima faza dintii vor fi adusi in pozitiile corecte urmand ca in fazele urmatoare sa se aranjeze ocluzia.

 

Dupa finalizarea tratamentului cu aparatul fix (2 ani jumatate in medie) urmeaza o etapa importanta in mentinerea pe termen lung a rezultatului obtinut: etapa de CONTENTIE. Aceasta are ca scop stabilizarea dintilor si a muscaturii pe pozitia obtinuta favorizand remodelarea gingiei, osului, muschilor si articulatiei pentru noua situatie dentara. In etapa de contentie programarile vor fi facute la 2-3 luni si se vor purta niste aparate mobile (care pot fi indepartate la vointa) noaptea si o parte din zi (la inceput minim 14 ore pe zi) pe o perioada de minim timpul cat s-a purtat aparatul fix. Aparatele de contentie pot fi si fixe (lipite permanent pe dinti) in functie de necesitate. Exista cazuri cand anumite dispozitive de contentie trebuie purtate toate viata. Nepurtarea aparatelor de contentie duce la recidiva, intoarcerea spontana a dintilor pe vechea pozitie si reaparitia anomaliei.

 

Complicatii, limite, riscuri:

  • aparitia cariilor, a bolii parodontale – aparatul dentar in sine nu le poate genera, dar o igiena incorecta duce sigur la aparitia acestora
  • rezorbtia radiculara – in cazuri rare sau la pacientii cu o predispozitie sau cu leziuni depistate inainte de inceperea tratamentului, pot sa apara ingustari si scurtari ale radacinilor dintilor. Aceste leziuni pot afecta dintele cand depasesc o anumita intindere a radacinii.
  • Tulburarile din articulatia teporo-mandibulara pot fi ameliorate sau indepartate prin tratamentul ortodontic, dar sunt si cazuri cand aceste tulburari nu dispar.

Contraindicatiile tin de anumite conditii medicale, dar si de nerespectarea indicatiilor date de medicul curant.  Daca pacientul nu respecta instructiunile medicului pe parcursul tratamentului, practicianul va indeparta aparatul sau va sista tratamentul directionandu-va catre alt medic ortodont, bineinteles dupa mai multe avertismente.

 

Pentu a asigura un tratament corect si eficient vor fi necesare inainte, pe parcursul si la sfarsitul tratamentului ortodontic: amprente, fotografii intra si extraorale, radiografii (ortopantomografii, teleradiografii de fata si profil, radiografii retrodentare, radiografii ocluzale, etc.). Aceste examene sunt necesare pentru stabilirea unui diagnostic si a unui plan de tratament corect si pentru evaluarea evolutiei tratamentului.  Datele personale ale pacientului precum si fotografiile nu vor fi facute publice.  De asemnea, inainte de inceperea tratamentului, este necesara tratarea tuturor cariilor, a infectiilor dentare si parodontale. Examenele stomatologice periodice vor fi facute pe tot parcursul tratamentului pentu a se supraveghea starea de sanatate orala a pacientului. In functie de starea generala de sanatate a pacientului poate fi necesara si colaborarea cu alte specialitati medicale (ORL, pediatrie, medicina interna, endocrinologie, cardiologie).

 

Comments are closed.