Cauzele anomaliilor dentomaxilare

 

Problemele dentare si osoase pot avea cauze genetice sau pot sa apara in urma instalarii unor factori perturbatori in timpul cresterii si dezvoltarii copilului sau chiar mai tarziu in viata de adult ca urmare a evitarii tratamentului stomatologic.

 

CAUZE GENETICE

 

Anodontia (absenta unui dinte definitiv sau temporar)

Mugurele unui dinte definitiv sau de lapte (mai rar) nu s-a dezvoltat intraosos. Anodontiile cele mai frecvente sunt cele de incisiv lateral superior si de premolar doi inferior.

anod-il

anod-il-zambet

 

Tratamentul ortodontic poate pastra spatiul pentru dintele lipsa astfel incat zona sa fie reconstituita protetic sau poate inchide spatiul.

 

Prognatismul mandibular (osul inferior crescut mult catre inainte)

Aceasta caracteristica faciala poate fi regasita printre rudele pacientului.

Diagnosticul se pune analizand si teleradiografia de profil care arata un maxilar normal si o mandibula cu dimensiuni crescute in sens anteroposterior.

Tratamentul ortodontic se face in etapa de crestere cu Masca Delaire  daca exista si un deficit maxilar asociat, iar la varsta adulta se recurge la tratamentul chirurgical ortodontic.

 prognatism mandibular profil zambe2t

PROGNATISM MANDIBULAR PROFIL2

CAUZE FUNCTIONALE

 

Respiratia orala

Functia respiratorie inseamna inspirul aerului prin nas. O legatura stransa exista intre ortodontie si ORL (otorinolaringologie). Dezvoltarea armonioasa a  maxilarului (osul in care sunt implantati dintii de sus) tine de o respiratie nazala corecta si completa. Respiratia pe nas improspateaza mereu aerul din sinusurile maxilare (cavitatile cu aer) sustinand procesul de crestere al acestora. O respiratie orala (pe gura) sau mixta (pe nas si pe gura) are ca si consecinta un maxilar ingust, insuficient dezvoltat. Pe acest os mic si deformat dintii nu au cum sa incapa frumos aliniati astfel incat fie apar inghesuiti fie se plaseaza catre inainte. De asemenea este serios afectata si ocluzia.

Copilul cu probleme ORL, avand nevoie de gura pentru a respira, dezvolta un facies (fata) tipic: gura frecvent intredeschisa cu dintii mereu vizibili, piele palida, cearcane, pometi nedezvoltati, fata lunga. Intrucat creierul si organismul nu primesc suficient aer prin respiratia orala, apare oboseala, incapacitatea de concentrare si de efort. Mergeti la un control ORL!

facies adenoidian

http://me.hawkelibrary.com/new/main.php?g2_itemId=1094

facies adenoidian 1

http://www.soxman-buzzatto.com/docs/publications/upper-airway-obstruction-in-the-pediatric-dental-patient.pdf

 

Un maxilar ingust inseamna o bolta palatina (cerul  gurii) adanca si ingusta si inseamna ocluzie inversa laterala vezi si anomaliile dentomaxilare).

 

Tratamentul ortodontic se adreseaza deficitului transversal al maxilarului utilizand disjunctorul  sau placuta palatina cu surub (vezi si aparate mobile) si deficitului anteroposterior al maxilarului utilizand Masca Delaire, iar la varsta adulta se recurge la tratamentul chirurgical ortodontic.

 

Deglutitia infantila, protruza linguala in repaos si in vorbire

Locul corect al limbii este in spatele arcadelor dentare cu varful pozitionat in cerul gurii.

Daca in timpul inghitirii, in timpul vorbirii sau chiar in repaos, limba se interpune intre arcadele dentare, apare ocluzia deschisa (vezi si anomalii). Limba este un organ muscular puternic si reuseste sa impinga dintii catre inainte, sa ii spatieze si sa opreasca dezvoltarea in sens vertical a dintilor si a oaselor.

interpunerea limbii intre dinti

Tratamentul ortodontic se adreseaza reeducarii functiei limbii utilizand placuta palatina cu bobita acrilica, aparatul miofunctional sau scutul lingual si necesita in anumite cazuri si reeducarea limbii in vorbire prin tratament logopedic.

scut lingual

http://onehallyu.com/topic/1453-%E0%BC%BA-the-official-sehun-%EC%98%A4%EC%84%B8%ED%9B%88-thread-%E0%BC%BB/page-416

aparat miofunctional

http://www.clinicasaudesorriso.com.br/site/ortodontia-moderna

scut lingual mandibular

https://readingorthodonticgroup.wordpress.com/

bobita palatina

https://www.aoaaccess.com/Products/Habit/Blue-Grass

aparat mobil cu scut lingual

 

OBICEIURI VICIOASE

Pe langa igiena, alimentatie si respiratia nazala trebuie sa acordam atentie si obiceiurilor vicioase pe care copilul le poate dezvolta in timpul cresterii.

Sugerea degetului

Sugerea degetului care persista dupa varsta de 2-3 ani si care este practicata in mod constant si intens deformeaza bolta palatina (cerul gurii) muland-o pe forma degetului. Presiunea degetului si forta de succiune dezvoltata in timpul suptului sunt suficiente pentru a schimba forma osului elastic aflat in crestere. Apar astfel ocluzia deschisa, inocluzia sagitala, arcada dentara in V.

Tratamentul ortodontic este acelasi ca la interpunerea limbii, dar necesita si o abordare intrafamiliala a problemei cu dragoste, intelegere si inventivitate.

scut lingual ocluzie

http://www.ashburnbraces.com/care-use.php

Sprijinirea capului cu mana pe obraz poate genera o asimetrie faciala.

Mentinerea obiectului de scris (stilou, pix, creion) intre dinti poate impiedica cresterea acestora si poate perturba ocluzia.

 

Comments are closed.